Monday, October 31, 2016

"Upoznaj me sa..." 2. deo: TEČNI PUDER

Buongiorno! U ovaj novembar ulazimo samo jako! :D

Ou jea, stigli smo do po mom mišljenju najkomplikovanijeg dela šminke. Zašto najkomplikovniji?
Zato što vam apsolutno ništa ne znači ni najbolje urađen smokey eye, ni besno dobro izvučen ajlajner ili najlepši crveni karmin na svetu ukoliko vam platno na kome slikate nije u redu ( samo moje skromno mišljenje, pretpostaviću da se slažete :) ).

Zbog toga mislim da kada dođete u godine da želite da stavljate puder, treba da uložite malo vremena da razmislite kako biste želeli da vaša koža izgleda, kog je ona tipa i kako možete da je učinite preljepoooom (a kada to sve znate, onda treba isprobati nekoliko različitih pudera te kategorije da pronađete to savršenstvo u bočici).

Pa ajd' d'uplovimo!

TEČNI PUDER :)

Kako izabrati pravu nijansu pudera?


Prva stvar koju treba uzeti u obzir je PODTON VAŠE KOŽE.

Postoje tri osnovna podtona kože: rozikasti, žućkasti i neutralni.
Kada birate puder, možete se raspitati kako su označene nijanse u zavisnosti od podtona i takve pudere gledati.

Tip: Koje boje su vaše vene ispod dlana? Ako su zelenkaste imate žućkasti podton, a ako su plavičaste imate rozi podton. Ukoliko ne možete da se odlučite verovatno imate neutralan podton :)
Takođe, ako vam zlatan nakit bolje stoji od srebrnog imate žućkasti podton, obrnuto - rozi, a ako vam oba podjednako dobro stoje, neutralni :P


 - Da biste izabrali pravu nijansu pudera potrebno je boju pudera uskladiti sa dominantnom nijansom vaše kože, umesto sa određenim delovima lica koji su vam problematični ili su drugačije pigmentovani.
- Radije uskladite puder sa bojom vrata nego nužno sa bojom lica (ako se vodite samo po licu vaše telo i ruke izgledaće kao da pripadaju drugoj osobi)

Tip: Najbolje mesto da proveru nijanse pudera je na kraju vilične kosti  ("Bermudski trougao" između uva, obraza i vrata)

Takođe neki tečni puderi su skloni oksidaciji (oksidacija je proces kojim puder, usled izlaganja vazduhu neko vreme, promeni blago nijansu (obično potamni) i onda vam ništa nije jasno - kako ste kupili puder savršene boje a posle 15ak minuta nošenja izgleda malo narandžastije nego što biste želeli?) te bi idealno bilo da nakon što puder probate u prodavnici, na ruci, izađete malo, prošetate se i onda ponovo stavite puder tik uz prvi uzorak i ako su i dalje identični znači da neće oksidovati, a ako je "nova tura" svetlija suprotno.


Kako izabrati pravi tip pudera?

Puderi se još mogu razlikovati po teksturi, završnici i pokrivnosti, sve to treba imati u vidu prilikom potrage za pravim.

Tekstura i pokrivnost

Postoje oni puderi gušće teksture (kao mus) i oni uglavnom (ali ne nužno) obećavaju veću pokrivnost jer su prepuni pigmenta koji vam to omogućava , dok ređi puderi (koji bi iscureli kad biste ih izvrnuli) uglavnom daju blagu, do srednje blagu pokrivnost (ovo ne mora biti baš 100% tako, ali u jako velikom broju slučajeva jeste!).
Pokrivnost često možete nadograđivati, tj. staviti par slojeva pudera srednje pokrivnosti da biste dobili potpunu pokrivnost.


Završnica

U suštini završnicu birate uzimajući u obzir koji tip kože imate (suv, masan, normalan) i naravno vaše lične preferencije.

Masnoj koži najbolje će pristajati mat puder koji neće dozvoliti da prosijate u toku dana (ili će barem ublažiti to).

Suvoj koži prijaće puderi koji izgledaju vlažnjikavo na koži, tj koji se ne suše skroz mat već deluju kao kada nanesete kremicu (suva koža upije vlagu koja je potrebna, a Vaše lice izgleda nahranjeno i hidrirano).

Normalnoj koži odgovara sve teorijski, ali obično naginjete ka nekom tipu. Svakako postoje i puderi koji imaju bukvalno prirodan finiš tj. nisu dovoljno vlažni a ni previše mat, tačno za normalnu kožu.


Tri saveta:
1. Uvek stavljajte više tanjih slojeva nego odmah jedan debeo - bolje će se upiti u kožu, izgledaće besprekornije i nećete imati puder koji vam samo sedi na licu.
2. Tečni puder Vam ne služi da biste prekrili sve što imate na licu, svaku bubuljicu i tome slično (jer biste izgledali kao da imate masku; neprirodno je i osim za televiziju ili scenu, nije prikladno), već Vam služi da biste izjednačili ten, neutralisali neke veće površine lica, a za manje nepravilnosti u pomoć priskače korektor (za to je u suštini i napravljen ;))
3. Ako izgleda dobro u uveličavajućem ogledalu na dnevnoj svetlosti, izgledaće dobro svugde!


Čime naneti tečni puder?

Najpopularnije alatke za nanošenje pudera su četkica za  tečni puder, sunđerčić za šminkanje i prstićiiiii.
Šta ćete od ovoga koristiti opet zavisi od Vašeg tipa kože, od tipa pudera, od završnice i pokrivnosti pudera.

Najveću pokrivnost vašeg pudera dobićete ukoliko ga nanosite četkicom, sunđerom dobijate malo blažu pokrivnost (jer nekako istanji puder na vašem licu i idealno je za nadogradnju više slojeva) a najprirodniji izgled dobijate nanošenjem prstima jer toplota vaših prstiju tačno gurne proizvod u vašu kožu. Pa šta ko voli :D



Ja lično volim pudere sa blažom pokrivnom moći jer volim da izgledam skoro kao da nemam puder, tj. da se on uopšte ne vidi na koži. Trenutno u svojoj kolekciji imam dva: L'Oreal True Match Foundation i Oriflame Perfect Fusion Foundation, i mogu reći da mi se više sviđa Oriflameov jer traje malo duže, ima malo veću pokrivnu moć, ima najlepši prirodni finiš i postoji idealna nijansa za mene, dok jer najsvetlija nijansa L'Orealovog kod nas, meni maalko tamija.

To bi bilo to u suštini, stvarno se nadam da ste saznali nešto korisno, što do sada možda niste čuli. Ako makar jedna devojka zbog ovog posta pronađe svoj idealni puder, moj posao je dobro obavljen!(ovo je u stilu neke make up vile - pipiti papiti puuuum!) 

*Pošto sam car i tek skoro otkrila da ima ono čudo da me zapratite ovde, sad ću da vas podsetim da to uradite ukoliko željiiiite :* 
 *Slike nisu moje (ma nemoguuuuće!), htedoh da slikam, ali nemam toliku kolekciju pudera da bih napravila ovo onako kako želim. 




2 comments:

  1. Odličan post!Veoma koristan,ja konkretno,ne koristim puder,već samo bb kremu,ali za one koji žele da počnu sjajni saveti.Blog je prelep i veoma originalan naziv!

    Ako želiš pogledaj moj blog i učlani se,uzvraćam. <333
    nacalifestyle.blogspot.rs-Najveci balkanski giveaway

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti najlepše Anja! :D Drago mi je da ti se svidja, nisam ukljucila i bb ili cc kreme čisto da ne bi bilo previše, ali da...nadam se da je nekome korisno :)

      Delete